ChangMingArrShunPiauliang
Door: Luc van Moorsel
Blijf op de hoogte en volg Luc
29 Oktober 2009 | China, Shanghai
Wat is Chinees toch een rare, mooie en moeilijke taal. Zojuist had ik een lunch met Chinese collega’s en ik vroeg ze gewoon lekker in het Chinees te kletsen. Maar d’r is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Een lunch met Shanghainese collega’s wel te verstaan, want ik ben weer terug in Shanghai.
Voor mijn gevoel ben ik geland in Beijing, helemaal door elkaar geschud en toen was ik weer thuis….
Ik ben onder andere naar Jinan geweest. Een relatief 'kleine' stad die 40 min vliegen van Beijing ligt en 6 miljoen inwoners telt. Hier heb ik de landelijke wedstrijden bijgewoond.
Eenmaal terug in Beijing heb ik een diner georganiseerd waarbij de hoofden van de Ambassade op LNV gebied bij waren en een aantal consortiumpartners van ons KWPN consortium. Dat was een zeer nuttig diner waarbij ze onder andere mij een nieuwe stage hebben aangeboden volgend jaar(!).
Aan het eind van de week zouden we samen deelnemen aan een beurs gespecialiseerd op de Chinese paardensector. De stands hebben we in laten vliegen en alles was gelukkig op tijd. Dus de manager, de tolk en ik hebben iedere Chinees die ook maar onze kant op dúrfde te kijken verteld dat als ze een écht sportpaard willen, ze dan naar Nederland moeten komen! Ons werk hier is uiteraard ideaal voor de Nederlandse fokkers en handelaren.
Zo’n beurs gaat uiteraard gePAARD met de nodige afzakkers in hotel lobbies en etentjes met Chinese zakenpartners. Eentje was echt te gek; eerst mochten we een kijkje nemen bij een stal en daarna waren we uitgenodigd om met z’n alle wat te gaan eten in een restaurant in de buurt. Zoals ik al eerder vertelde moet je dan drinken om ‘gezicht’ te krijgen. Dat doet Luc dan meestal ook braaf, maar het was al de zoveelste keer die week dus heb ik vals gespeeld. En wel als volgt: men neme twee borrelglaasjes, eentje vullen met water er verstoppen achter een wijnfles, eentje laten vullen en omruilen als de gastheer niet kijkt, glaasje water atten, 60% alcohol in je eigen soep gooien, die soep vervolgens zeker niet opeten.
Op maandag vloog ik ’s morgens vroeg naar Shanghai omdat daar bezoek was die al op zondag waren aangekomen in het prachtige China: Rob en Judith (m’n broer en z’n vriendinneke) begonnen hun rondreis in Shanghai, waar ze tevens ook zullen eindigen. Het was helemaal top om ze weer te zien en lekker plat Erps te kunnen lullen (al kan Roel er ook wat van). Dus heb ik de reisgids uitgehangen en heb ik ook weer nieuwe delen van Shanghai ontdekt. Nu zijn ze in Beijing en komen op zes november weer hierheen.
Vandaag ben ik voor Britt in de weer geweest om een baantje voor d’r te regelen. En dat ziet er veelbelovend uit. Een school waar gehandicapte kinderen les krijgen zoekt nog mensen. Laten we eerlijk zijn: wie zou Britt nou niet aannemen?! Vanochtend was ze naar de Ambassade geweest in Den Haag alwaar ze ome Jan tegen het lijf liep. It’s a small world!
Kortom: ik ben ff aan het bijkomen van de wederom vele indrukken de afgelopen week. Een aantal dagen op kantoor is nu wel fijn. Laat weten hoe het met jullie gaat! Ik ben benieuwd naar hoe het in Nederland is!
Mzzl Luc
29 Oktober 2009 - 08:23
Hans:
Mooi verhaal weer gast. ;-) -
29 Oktober 2009 - 08:34
Judith:
Ha!
Ik wist natuurlijk al wat je allemaal uitgespookt had maar toch weer erg leuk om te lezen!
Wij hebben er een druk dagje in Beijing op zitten..
Tot snel weer..
x -
29 Oktober 2009 - 08:46
Britt:
Haha, vet grappig dat Rob en Judith daar ook opeens in een straatje in Shanghai staan! Wel relaxed voor je dat je weer even 'thuis bent! Ben benieuwd naar het baantje!!!
Dikke kus van je vriendinnetje! -
29 Oktober 2009 - 19:03
Neef Thom:
Ey
Supervet wat je daar allemaal meemaakt...
en dat valsspelen valt me wel beetje tegen ;)
groeten,
Thom -
30 Oktober 2009 - 10:05
Bo:
Luc!!!
Goed om weer iets van je te horen. Je maakt het zo te lezen erg goed daar..beetje de Luxe bal uithangen.Zeker niet verkeerd. Pas maar op dat je niet met een alcohol verslaving thuis komt :P dus dat wisselen af en toe kan geen kwaad haha..
Ik moet weer snel aan mn scriptie.. wacht met smart op je volgende verhaaltje ;)
Take Care!
Groetjes, Bo -
31 Oktober 2009 - 19:07
Linda Van Zutphen:
hey Luc, Leuk om te lezen. Doe de groeten aan mijn zusje. Veel plezier nog. Groetjes ook van Christ Lizette en Paul -
31 Oktober 2009 - 21:35
Jeanne:
Ha die Luc,
Wat een verhalen allemaal zeg. Je hebt het blijkbaar goed naar je zin daar. Houden zo en ik zie je wel weer een keer in Erp. Geniet er nog maar van .
Groetjes Jeanne Anna en Milou -
03 November 2009 - 13:28
Jan Van Den Berg:
Lucas,
Laat je niet paaien voor de Chinezen want voor je het weet schiet je daar wortel. Kijk maar naar je neef. De wereld is nog veel groter en je hebt nog maar een klein deel gezien. Geniet.
Groetjes -
03 November 2009 - 15:32
Mark Berg:
Hey lucky Luc, als altijd weer een vermakelijk stukske! (En het onderschrift bij de spiegelfoto is right on the money!) Ik zeg je bent goed bezig daar aan de oostkust, geen wonder dat ze je een nieuwe stage aanbieden. Be safe! -
03 November 2009 - 21:59
Marliesje:
Luc!!
Hier een berichtje uit het Nijmeegse! Hoe is het jongen? Goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Anne is net weg hier en ze heeft er zin in!! Als je terug bent moeten we zeker weer een avondje naar de Fuik nie??!! Gezellig! Maak er de komende tijd nog een toptijd van! Veel plezier als An er is en voor je het weet staan we weer met zn allen aan de bar sambuca te atten! :) Enjoy en tot gauw!
Liefs en tot gauw!
Kus lieske -
07 November 2009 - 21:53
Els:
Ha Luc,
Halve familie op bezoek? Je schrijft op Mark z'n site dat jullie vanavond al menige kroeg onveilig hebben gemaakt. Gezellig man zo'n reunietje!
Geniet ervan en doe ze allemaal de groeten!
x